Om festivalen

Ord från ordförande!

Det finns få kultfilmer som publiken fascinerats mer av än The Big Lebowski. Den har 20 år på nacken men känns ändå ovanligt fräsch, i motsats till sin huvudrollsfigur - The Dude. Så glid in i din mysigaste morgonrock, ring upp dina bowlingvänner och kom till Scandic Ferrums skybar för det är där vi kan avnjuta Jeff Bridges som ”The Dude”, och om andan faller på så beställ in en White Russian att sippa på under filmen.

The Big Lebowski är bara en av ca 50 programpunkter under årets festival som är nummer 29 i ordningen. Vi visar till exempel den hisnande klätterfilmen Dawn Wall (varning för svindel!) och Underdogs om bland annat landslagsspelaren i ishockey, Emma Eliasson. En film på ”måste se-listan” är BlacKkKlansman, en satir om den amerikanska högern som redan nu är en klassiker. Andra programpunkter att hålla ögonen på är:

  • Juliet, Naked, efter en roman av Nick Hornby, som är en komedi om en charmerande kärlekstriangel.
  • Avslutningsfilmen, storfilmen Black ‘47, en irländsk Inglourious Basterds som utspelar sig under svältåren på 1800-talet.
  • Sen får vi ju inte glömma Lilla Spöket Laban för de som är lite mindre. Alla ni som kommer utklädda till söta små spöken får en överraskning!

Den lokalt producerade Legend of the Lake, en fyra minuters skräckfilm, har Europapremiär.  Filmen belönades med priset för ”Best Scare” vid Dead North-festivalen i Yellow Knife i Kanada. Även i år blir det Radiobio, då vi kör radiodokumentären Operation Sepals: CIA i Norrbotten tillsammans med Sveriges Radio.

Så gott folk! Grabba tag i en kompis! Ta er till Folkets Hus och ta plats i biosalongen med en stor popcorn och NJUUUUUUT!