Phoenix

Phoenix
måndag 9 november 2015 kl 18:30

Filmnummer: 

64

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2015-08-21

Åldersgräns: 

Längd: 

98 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Hur reser sig en människa, och en nation, ur askan? Året är 1945. Nelly är en överlevande från Auschwitz. I lägret har hon skadats svårt och genomgått en komplicerad ansiktskirurgi. När Nelly återvänder till Berlin är hon fast besluten att återförenas med sin man Johnny, som är hennes livs stora kärlek, och som i det längsta höll henne gömd. Men när hon till slut hittar honom känner han inte längre igen henne, och kanske hade han mer att göra med hennes fångenskap än hon tidigare trodde..

Johnny visar sig ha stora planer för denna mystiska kvinna som snubblat in i hans liv, planer som får det mörka dramat att gå ut ur sina givna ramar. Phoenix blir härmed en berättelse som hämtad från 1950-talets lågkvalitetstidningar även kallad pulp fiction, med en besynnerlig komplott i sann Hitchcock- eller Tarantino-anda.

Regisören Christian Petzold har tidigare skildrat relationer i skuggan av den tyska historien. Barbara (2012), om DDR-åren, är likt Phoenix ett lysande kvinnoporträtt med utmärkta Nina Hoss i huvudrollen.

 

Betygsättning: 

Inga röster än