Natur i kvadrat

Längd: 

59 minuter

Lokal: 

Årtal: 

Land: 

Genre: 

Visningsdatum: 

torsdag 5 november 2015 kl 18:30

Filmnummer: 

95

Vi kan i år visa två titlar av Göran Emerius från Norrbotten. Vi börjar med filmen Fjällnära skog – den sista utposten, som berättar om den bård av ännu skyddad naturlig skog vi har på kanten till fjällkedjan. Den ligger inom den zon man brukar kalla svårföryngrad skog, där återväxt efter avverkningar kan vara ett vågspel. I filmen får vi glimtar av naturens årstidsväxlingar och möta några av skogens fåglar och djur. Vi får också möta några människor, konstnärer och samer, som har en relation till den fjällnära skogen.  

Filmen Bergtagen berättar om fascinationen inför bergsland och dess natur. För att komma ett opåverkat bergsland inpå livet färdas han med gummibåt under organiserade former på Alsek-floden från Kanada och in i Alaska ner till Stilla Havet. Vi får ta del av teorier om bergslandens tillblivelse och ser exempel på vulkanism, glaciärpåverkan och vattnets eroderande kraft.

Om Emerius

Göran Emerius började med film i slutet av sextiotalet och har arbetat i 23 år som producent/filmare på Sveriges Television i Luleå med mestadels naturanknutna program. Första resan till Alaska gjorde han 1978. Sedan dess har han återvänt ytterligare 13 gånger, senast 2013. Han har även spelat in filmer i Kanada, Kamchatka, Brasilien och Sverige. Göran har stött på många djur på sina resor, särskilt många björnar och vargar.

“Man får lära sig att läsa djurens kroppsspråk, så man ser om de är irriterade. Om man ser till björnar så gäspar de ofta om de är obeslutsamma. En annan gång fick jag kontakt med en varg och filmade när den ylade. När den gick iväg ylade jag tillbaka och då kom den igen, så jag fick filma den ännu mer. Det är ett sånt där oförglömligt minne.”

Göran Emerius har gästat Arctic Light Filmfestival både år 2010 och 2011. Då har vi bland annat visat I den vita svartbjörnens marker och I vargars spår.

 

Programanmärkningar: 

30 kr