Minnen av igår

Omohide poro poro
onsdag 13 november 2019 kl 18:45

Filmnummer: 

67

Programanmärkningar: 

Smygpremiär!

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2019-11-22

Åldersgräns: 

Längd: 

118 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Äntligen har den film som många anser vara Studio Ghiblis bästa, hittat ut ur de japanska gömmorna. Vackert animerad och fylld av stämningar, humor och känslor blev Isao Takahatas (Eldflugornas grav) realistiska drama en stor inhemsk succé – premiäråret blev Minnen av igår den film i Japan som drog in allra störst biljettintäkt.

Året är 1982, Taeko är 27 år, ogift och har bott hela sitt liv i Tokyo. Hon bestämmer sig för att ta en paus från livet i storstan och besöka sina släktingar på landsbygden. Medan tåget färdas genom natten dyker minnen från hennes barndom upp: de första omogna romantiska känslorna, puberteten, frustrationer över matte och killar och hennes längtan efter att, som många av hennes klasskompisar, kunna resa till landet på somrarna. 

På stationen möts hon till sin förvåning av sin svågers släkting, den unge bonden Toshio, som hon knappt är bekant med. Under sin vistelse i Yamagata känner sig Taeko alltmer nostalgisk och gamla känslor, både bra och dåliga sådana, väcks till liv. Scenerna växlar mellan nutid och det förflutna. Hos Toshio kommer en oundviklig fråga upp till ytan: Har hon varit trogen de livsdrömmar hon hade som barn?

Betygsättning: 

Average: 9 (1 vote)