Midnattssolens son

Midnattssolens son
söndag 10 november 2019 kl 14:15

Filmnummer: 

83

Programanmärkningar: 

Nypremiär!

Regi: 

Manus: 

Medverkande: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

1939-11-28

Åldersgräns: 

Längd: 

81 min

Svensk distributör: 

Handling: 

Dramatiska scener i fjäll- och fjordmiljö, vackert fångade av tyska mästerfotografen Sepp Allgeier. Huvudrollsinnehavarna Annie Kuhmunen och Per Henning Nutti spelar här sina enda roller på vita duken, och fick mycket beröm för sina insatser som kärleksparet Marja och Nila.

Den unge Nila har länge varit förälskad i sameflickan Marja. Hon tackar ja till hans frieri och de bestämmer att gifta sig till påsken. Den snörika vintern gör att renarna inte kan skrapa sig ner till renlaven, så Nila måste föra hjorden mot väster. Han överraskas av en snöstorm och en orkan driver renarna utför ett stup där de omkommer. Nila inser att han inte kan försörja Marja och beger sig till Kiruna för att söka arbete och spara pengar till en ny renhjord.

Filmen är en av de tidigaste spelfilmerna med samiska huvudrollsinnehavare, men innehåller också en hel del exotism. Filmens spelades in mellan februari och oktober 1938 i Karesuando, Tromsö, Kiruna samt i Stockholm. Ett fantastiskt tidsdokument med en handling som fortfarande, 80 år efter sin premiär, kan gripa och fånga en publik.

Filmen har här nypremiär i denna digitaliserade version! Clara Gustavsson från Svenska Filminstitutet inleder visningen.

Betygsättning: 

Inga röster än