Förvaret

tisdag 10 november 2015 kl 18:30

Filmnummer: 

60

Regi: 

Manus: 

Tal: 

Textning: 

Premiärdatum: 

2015-04-10

Åldersgräns: 

Längd: 

99 min

Svensk distributör: 

Handling: 

I utkanten av Flen hålls trettio personer inlåsta på obestämd tid i väntan på tvångsutvisning. Fånge och vakt är i varandras närhet dygnet runt, samtalar under sömnlösa nätter och spelar fotboll under heta sommardagar.

Sophie och Solveig älskar sitt jobb på förvaret, men brottas med gränsen mellan att vara tjänsteman och medmänniska. Aina lever i skräcken över att skickas tillbaka till Tjetjenien och har separerats från sina barn medan polisen trappar upp arbetet för att verkställa deras avvisningsbeslut. Sami, den unga rebellen, härdar ut genom att sätta ord på de orättvisor han ser. Varför får vissa röra sig fritt över jorden men andra inte? Hur kan det vara tillåtet att låsa in en människa som inte begått något brott?

Förvaret är en film som öppnar dörren till en verklighet som få känner till existerar i Sverige, och väcker fundamentala frågor kring medmänsklighet och mänskliga rättigheter.

Filmen driver ingen enkel tes som ständigt ska bekräftas, den tillåter sig obesvarade frågor och mångbottnade relationer. Förvaret anklagar ingen men ifrågasätter ändå den idag gällande lagstiftningen. Det är en viktig och angelägen film som angår oss alla.

 

Betygsättning: 

Average: 9.5 (2 votes)