Barntillåten

Arvet

Första generationens, andra generationens, tredje generationens invandrare. När blir man svensk? Handlar det om en känsla? Kultur? Eller utseende, hudfärg? Kan en känsla av rotlöshet och en längtan efter att tillhöra ärvas från en generation till en annan?

En film om tre generationer, identitet och mellanförskap. Om att inte få vara eller känna sig självklar där man bor. I ett personligt porträtt skildrar regissören Valentina Chamorro Westergårdh sin egen rotlöshet, genom sina föräldrars historia och sina barns framtid.

Samefolk

En dokumentärfilm av Södertäljefilmaren Pia Johansson som även producerat filmen Låt fjällvind blåsa hjärtat rent. “Från Stáloluokta och norrut längs Sveriges och Norges gräns vandrade vi en sommar. Här träffade vi samer som bor och lever sina liv. Om inga frågor ställs får vi inget veta. Så vi frågade.” 

Sova över

Emil och Adam är två killar i 20-årsåldern. De är nära vänner och efter ett biobesök ska Emil sova över hos Adam. Emil bär i hemlighet på outtalade känslor för Adam – något som ställs på sin spets när de sover i samma dubbelsäng. En film om vänskap och längtan efter något mer.

Midnattssolens son

Dramatiska scener i fjäll- och fjordmiljö, vackert fångade av tyska mästerfotografen Sepp Allgeier. Huvudrollsinnehavarna Annie Kuhmunen och Per Henning Nutti spelar här sina enda roller på vita duken, och fick mycket beröm för sina insatser som kärleksparet Marja och Nila.

Den stora flytten – En film om Malmberget

I Malmberget har livet alltid varit underordnat berget som en gång gav hela samhället sitt namn, ett berg av malm. I detta nordliga gruvsamhälle, fem kilometer från Gällivare och cirka tio mil söder om Kiruna, har medborgarna levt med vissheten om att de måste flytta från sina hem i många år. Redan i början av sextiotalet började den stora gropen mitt i Malmberget breda ut sig. För ett tiotal år sedan blev det uppenbart att det mesta av bebyggelsen måste rivas eller flyttas till Gällivare på grund av rasrisken från gruvan.

Music by nature

Allt i naturen har en sång, en rytm, ett ljud – inte minst här i kring. Fjällens tystnad mellan tonerna är en förutsättning för att höra sången. Den musiken förmedlas här ikväll levande på scen, i detta samspel mellan ljud och bild. Det finns musik i allt som är i rörelse. Under två års tid har vi fotograferat och filmat miljöer i fjällvärlden, bilder som vi sedan tonsatt. En “the hills are alive with the sound of music”-upplevelse, fast på riktigt. William Godin har tonsatt William Ekströms bilder i detta gemensamma projekt som föddes en vinterkväll i Abisko . 

Mysteriet Henri Pick

En film om böcker, kan det vara något? I Frankrike, som på så många andra håll, har kvalitet ersatts av marknadsföringsknep för att sälja böcker. Kritik är också viktigt men där har seriös sådan ersatts av jakten på en elegant ordvändning och att strimla nya författares talang, allt för att roa en publik.

Edie

Det är aldrig försent att hitta sig själv! 83-åriga Edie tycker inte att det finns något som heter “för sent”, så hon lämnar sitt gamla liv och pratet om ålderdomshemmet, packar sin vandringsryggsäck och ger sig ut på det äventyr hon aldrig tog sig för – att besegra det mäktiga berget Mount Suilven i Skottland.

Sidor

Prenumerera på RSS - Barntillåten